2010 

13 feb - 7 mars  Stig Claesson “Slas” - kritteckningar 
Stig Claesson (1928 - 2008) var en av de stora svenska berättarna i bild och skrift. Teckningarna, som visas här, är ur boken "Sagor om Hon och Han" som utkom i bokform 1992. Det var sagor med utgångspunkt från hans barndoms värld. Dessa och andra sagor berättade han till sina teckningar i TVs barnprogram - med början år 1974. 
 Lennart & Ylva-Li Gustafsson ”Kanalfilm” 
”Vi packar upp skisser, manus, bakgrunder, dekorer och original från vindar och ateljéer. Vi visar valda delar ur arbetet med våra tecknade filmer, sagoböcker och andra bilder. En histora från idag och 30 år tillbaka.” 
 
12-14 mars En kulturhelg - konst, musik, poesi och mat 
i arrangemang av Emigranternas hjälpfond (och ABF)kulturhelg2l 
Poesi, sång och musikafton:Jack Asmar, Jassim Alwali, Joseph Kasten, Madlen Salbo och Elias Keriake 
Konstutställning:  Alexander Haddad- skulptur,  Hanna Al-Haek - målning 
Samira Ilia - målning

10-25 april KvinnoTid 
 Vi lever i en tid då kvinnorna blivit de stora kulturbärarna, både som utövare och publik. 
Lite bakgrund till Kvinnotid.
Sensommar. Jag var på vernissage på Rådhuset, där bl.a
Mickan Sandelin(f.53) var med. Efteråt hade hon en vernissagefest. Det var övervägande kvinnor där och många gick på hennes målarkurser.
December. Det är inval av nya medlemmar till Södertälje konstnärkrets. 14 personer söker varav 13 är kvinnor. 5 kvinnor kommer med. En av de som kom med var
Sanna Gustavsson (f. 81), hon har dessutom studerat genusvetenskap på Södertörns högskola. Över 2/3 av konstnärerna i ”Kretsen” är nu kvinnor. 
Jag tänkte nu är det ”KvinnoTid” och att dessutom påpeka det i utställningsform under ett valår kändes rätt.
Jag läste någonstans att bland i invandrargrupperna är det mest tjejer som studerar vidare på högskolor. Jag gjorde en snabb ovetenskaplig undersökning. Nästan tomt på en krog, bartendern är en ung tjej från stadens största invandrargrupp. Övriga gäster är tjejkompisar (kanske släkt) till henne. På min fråga så tänker hon efter och säger att det stämmer. Det är mest  tjejerna som pluggar vidare, däribland hon själv. 
Funderar vidare på vilka som ska vara med på utställningen och tänker på Ruth Henriksson (f.18), en av Kretsens kvinnor som har varit med ett tag.  3 namn är nu klara. 
Det blir en segregerad utställning (men inte ur åldersperpektiv). Tänker att det finns så många mansdominerade verksamheter som kommunen stödjer och gjort stora satsningar på, inte minst inom idrottsvärlden, så det är väl ok med en segregerad utställning för en gångs skull. Det pratas mycket om förebilder för det uppväxande släktet. Framtiden finns till stor del inom kultur och kunskap. Där kommer kvinnorna starkt.

 
12-23 maj Vårdinge by folkhögskola - elevutställning 
Det har blivit en tradition att Vårdinge fyller ut salarna på Saltskog gård med möbler och annat i trä, keramik i alla dess former, måleri, skulptur ... 
Obs öppet alla dagar under perioden. (12-16). 
  
4 - 26 sept Bilder från Saltskog 
Ligia Podorean-Ekström - akvarell + fotografier av Bo Perman 
 
9 - 31 okt Akvarell - samlingsutställning
 
13 - 28 nov Ung Salong 
Wilda Nilsson Sarah Gripenstam Linda Söderquist Anna Schweitz 
Ellie Hansson Engquist Daisy Hammarström Daniel Nykvist 
 En årligen återkommande utställning för dig mellan 15 och 25 år

 2011
2 feb - 6 mars Mia JarnsjöOlle Qvennerstedt
målning , grafik, teckning 
De som missade deras stora utställning på Eskilstuna Konstmuseum i höstas får här en ny chans att beskåda parets konst. 
 
26 mars - 17 april Husets Salong konstnärerna på Saltskog gård
Efter ett uppehåll under 2010 fortsätter vi traditionen att ha en utställning med de 14 konstnärer som har ateljé på gården. 
 
11 - 22 maj Folkhögskolan Vårdinge by Elevutställning 
Folkhögskolans elever fyller ut salarna på Saltskog Gård med möbler och annat i trä, keramik, måleri, skulptur…  
 
 11-14 juni, 18-19 juni Kulturhelg 2011 
 Konstutställning: Hanna Al-Haek, Samira Ilia 
Sång & musik: Elias Keriake, Emil Hindi 
Poesi medverkan av Abdul Masih Chamoun, Adib Masso, Ishak Alkomi 
Arr Emigranternas hjälpfond I Sverige, ABF  

 Sommaröppet: 
Under augusti kommer vi att ha öppet lörd och sönd 12- 16. 
(Det kommer att gå att ta en kopp kaffe och ta en promenad i den vackra parken. 
Utställning: Kritteckningar ur boken "Sagor om Hon och Han av Stig ”Slas” Claesson, några av husets konstnärer och en liten utställning om Liljevalchs och gårdens historia. 
 
3 – 25 sep Stig ”Slas” Claesson  teckningar och målningar 
Stig Claesson (1928 - 2008) var en av de stora svenska berättarna i bild och skrift. 
Vi har förmånen att få visa teckningar från 40-talet fram till hans sista år. 
  
8 – 30 okt Lennart Wahlström teckningar, akvareller 
 Wahlström (1940-2004) var tecknare och vi har under årens lopp kunnat se hans illustrationer på Länstidningens sidor och i olika boksammanhang. Han hade under en period ateljé på Saltskog gård. 
Inför utgivningen av en minnesbok med hans södertäljeskildringar (Kulturhistoriska föreningen) visar vi ett urval av hans bilder. 
                Torbjörn Birge målningar, teckningar 
I hela mitt yrkesverksamma liv har jag arbetat med hus i alla faser från planering, projektering och byggande till förvaltning, bl. a. 15 år som fastighetschef och 9 år som husbyggnadschef i Södertälje kommun. Husbyggeri är en mångfasetterad verksamhet och rymmer inslag av konst, som form, färg och utsmyckning. 
Konst har alltid intresserat mig, främst måleri och arkitektur. För c:a 25 år sedan började jag med akvarellmålning och senare med akryl- och oljemålning. Jag har också ägnat mig åt modellteckning i 25 år. Som pensionär har målandet blivit mer frekvent. 
Jag saknar formell konstutbildning och har aldrig ställt ut tidigare. I början av 90-talet funderade jag på att delta i kommunens konstklubbs årliga utställning. Jag visade några bilder för dåvarande konsthallschefen Per Drougge och frågade vad han tyckte. Svaret blev ¨du skall inte vara med där utan ställa ut på Kretsen tillsammans med några andra¨. Så blev det aldrig, kanske för att jag inte haft någon ambition att sälja mina saker. Men nu har det blivit mer än vad som ryms hemma. 
Tecknandet har jag hållit igång med för att det är fantastiskt roligt och för att träffa andra med samma intresse. Om modellen får förhinder i sista stund brukar vi teckna av varandra. En lustig tillfällighet är att jag vid en sådan situation 2002 tecknat av min medutställare Lennart Wahlström. Enligt min uppfattning en av de bästa teckningar jag någonsin gjort, om inte den allra bästa. 
Mina målningar har påhittade motiv som oftast visar människor i rörelser och i situationer, som man kanske aldrig får se i verkligheten. Men om man kopplar bort intellektet så är de lätta att förstå. Om betraktaren berörs på något sätt så har jag lyckats. 
 
  
12 – 27 nov Ung Salong - 
utställning för dig mellan 15-25 år

Utställningar 2012-2014
 2012 

11 febr — 11 mars Mitt Museum
Kerstin Svanberg, Monica Kiviniemi, Olof Sandahl, Jan Manker, Pär Johansson, Eric Matteoni och Arild Rördal 
Om ett museum kommer hem till en konstnär och ställer följande fråga ... 
Vi vill ha något av det du skapat till våra samlingar. Du får välja vad du vill av det du har tillgängligt. Det kan vara nytt eller gammalt. Det är ditt val. Vad vill du bli representerad med för verk? 
Ovanstående konstnärer fick frågan och gjorde sitt val till detta tillfälliga museum. 
  
* Buss på konsten lördag den 11 feb. 12-16 
 
24 mar — 22 apr  Husets Salong 
- samlingsutställning med konst av de som har ateljé på gården. 
  
Öppna ateljéer 21-22 april 
 
8 — 20 maj Elevutställning - Folkhögskolan Vårdinge by. 

 
1- 23 sep  DÖD samlingsutställning 
Konstnärers syn på ett alltid aktuellt tema. 
 
 
6 — 28 okt TRÅD- textil utställning. 
 Britta Penje, Sanna Gustavsson, Kira Malmsten, Kerstin Manker Cristina Åbrink, Gunilla Wihlborg, Titti Åhs, Stig Bruno Schmidt (foton) .... 

10 — 25 nov  UNG konst salong för dig 15 till 25 år 
En årligen återkommande utställning för dig 15 till 25 år. 
 

2013
9 feb – 3 mars Ett häftstift i skon
Konst med en samhällskritisk udd från 60- och 70-talen. 
Utställningen är producerad av Valdemar Gerdin & Julia Frostell 
Lena Svedberg, Lars Hillersberg, Hans Esselius, Kerstin Abram-Nilsson, Birgit Ståhl-Nyberg, Kjartan Slettemark, Maria Adlercreutz, Marie-Louise Ekman, Carl Johan De Geer, Karin Frostenson, Behnn Edvinsson, Helga Henschen, Folkets Ateljé, Olof Sandahl, Allan Friis, Cilla Ericson, Jan Manker och Håkan Nyberg. (texter om konstnärerna pdf) 
 Att vara samhällskritisk som konstnär och visa det tydligt i sina verk är naturligtvis inte ett för sextiotalet unikt fenomen. Politiskt engagerad konst dyker upp här och var i konsthistorien, och har - precis som exempelvis litteraturen - ofta spelat en betydande roll i samhällsutvecklingen. Det som dock var så speciellt med den svenska politiska konsten under sextio och sjuttiotalet var att nästan samtliga elever vid konsthögskolorna började intressera sig för bildens kraft att förändra samhället. Under ett tiotal år var det alltså snarare regel än undantag att ägna sig åt politiskt engagerad konst...
 
16 - 24 mars NU - en salong 
Kretsenkonstnärer visar aktuella projekt och arbeten.nuaff 
 Britta Penje, Gudrun Engström, Malin Desme, Olof Sandahl, Ulrika Wistrand, Ulf Ingwall, Ulrika Moberg, Eva-Mia Sjölin, Hanna Al-Haek, Maud Probst-Rönnbom, Maria Edlund, Anders Hallin, Annastasia Palmer, Olof Nanneson, Kira Malmsten,, Annika Lindfors, AnnSofi Pettersson, Carina Åkerman Fijal, Ritva Hansson, Mats Blomqvist, Anneli Karlsson, Maria Sandström, Cristina Åbrink, Helene Aurell, Göran Pettersson, Anna Sandell, Agneta Wallman, Fia Kvissberg, Olof Näslund, Nadja Helin, Håkan Wennström och Ingemar Nyström med över 70 verk 
  
6 -28 april LIV 
Stig “Slas” Claesson, Helene Aurell, Anna Espmark, Maria Sandström, Kersti Rågfelt Strandberg och Tobias Wallenborg 
 I höstas hade vi på Saltskog gård en utställning ”DÖD”.  Nu i vårtid är det en fristående fortsättning ”LIV”.  
Stig Claesson 1928-2008 var en av Sveriges största berättare i både bild och ord. Kritteckningarna och collagen på utställningen är gjorda under hans sista 5 levnadsår då han bodde i Västergötland. Det är en förvånande lantlig idyll full av liv som han målar upp. Nästan paradisisk. 
 Helene Aurell har bl a arbetat med vattentrappor och vi kan ana samma vattenvirvlar eller flöden i hennes mjuka skulpturer i betong med människan i centrum. 
Anna Espmark skriver om sig själv: Jag är Anna Espmark. Under den tid jag har levat har jag bland annat utbildat mig konstnärligt på några olika ställen, och ställt ut då och då. Men det viktigaste med mitt liv just nu är att jag ännu inte har dött. 
 Maria Sandström är utbildad på konstfack och har ateljé på Saltskog gård. Hon arbetar i sin alldeles egna teknik med lim och papper. Frön, ursprunget till liv, förekommer ofta i hennes konst.
Kersti Rågfelt Strandberg visar här 6 stora collografier med blommotiv. Det är första gången hela sviten kan beskådas i Sverige. Den var med på utställningarna i Yokohama och Tokyo i höstas när 14 Södertäljekonstnärer ställde ut i Japan. 
 Tobias Wallenborg är utbildad i Finland och England. 2006 fick han Per Drougge och Gerd Kern Stipendiet för unga kulturutövare i Södertälje. Här visar han 8 fotografier med egenartade och omsorgsfullt arrangerade Stilleben. (Stilla liv – Still Life).IV. 
 
15 – 26 maj Vårdinge by folkhögskola elevuställning.
 Det har blivit en tradition att Vårdinge fyller ut salarna på Saltskog gård med möbler och annat i trä, keramik i alla dess former, måleri, skulptur... 

31 aug - 22 sep Dubbelklang
Ulf Ingwall (1947- ) - målningar. Stig Bruno Schmidt (1927-2006) - foto, målningar  
DUBBELKLANG är en utställning där Ulf Ingwall ställer ut med sin gamle vän Stig Bruno Schmidt, som gick bort 2006. 
Vi kunde se en utställning med Stigs 50-talsmålningar och fotografier på konstnärskollegor på Saltskog gård februari 2006. Stig frågade mig sensommar 2005 om han kunde få göra en utställning och sa att det hastade. Han visste att hans tid var utmätt. Många besökte utställningen i februari och det kändes som han tog farväl av sina vänner. Han var glad men mycket trött. Någon månad senare var han död. 
Ulf Ingwall fick ta över en stor del av hans kvarlåtenskap med önskan om att verken skull ställas ut i framtiden. 
 
5 - 27 okt MINNEN 
 Pia Jämtvall - teckningar. Sannsagan om Pia ... 
Olof Näslund - foto. Bibliotecha Alexandrina ... 
Bengt Pettersson (1929 - 2010) - målningar. Minnen från 30-talet ... 
Eva-Mia Sjölin - målningar, digitala bilder.  Mitt förflutna ... 
 
9 - 24 nov Ung salong (15 -25 år) 
I år blir det artonde året i följd som vi ger unga mellan 15 och 25 år möjlighet att visa upp sig med en utställning på Saltskog Gård. Utställarna bjuds in att lämna in verk i valfri teknik och vi vet sedan tidigare att det kommer att presenteras en intressant mångfald. 
 
2014

8 feb – 2 mar 2 NYA och några gamla
en utställning med konstnärerna på Saltskog gård 
 Anna Espmark, Frida Laine, Ulf Ingwall, Britta Penje, Eva-Mia Sjölin, Göran Pettersson, Maria Sandström, Hanna Al-Haek, Cristina Åbrink, Annika Lindfors, AnnSofi Pettersson, och Gudrun Engström.
 
 
15 mars – 6 april spel och andra VÄRLDAR  
Leif Claesson Niklas Wallenborg Jerry Linder 
      Leif Claesson fotografi. Bilder ur Parken  
Claesson är född 1959 och utbildad på Konstfack 1984-1987. 2011 fick han Lennart af Petersens-priset,ett fotografiskt pris instiftat av Stockholms stad. “L C är en urban upptäckare som i sina fotografiska projekt utforskat den gömda och glömda staden” Senast vi kunde se hans foton i Södertälje var i Södertälje konsthall 2004 
Leif Claesson & Lars Hansson spelet Parken 2.0 (gå in på länk och spela) 
DSC07646b_editedParken 2.0 är ett samtidsarkeologiskt konstprojekt utformat som ett spel. Det är en pågående undersökning av ett område vid Årstaviken i Stockholm som vi kallar Parken. 
Genom att följa spåren efter fotografier från området samt upphittade föremål, brev, dokument, vinylskivor,, kassettband, videofilmer skapas en komplex berättelse om vår samtid. (...) Parken är ett område runt broarna vid södra södermalm som sedan urminnes tider var ett tillhåll för udda existenser. 
På 1800 talet låg det en galgbacke här och vid den senaste koleraepidemin anlade man en kyrkogård hör för att ta hand om alla offer. På senare år har det blivit en hemvist för uteliggare och knarkare, prostituerade och psykfall. Men också en tillflyktsort för dom som inte riktigt passar in i normen. 
Spelet är utfört med stöd från Innovativ kultur 
    Niklas Wallenborg teckning. Jag drömmer om intergalaktiska resor 
dream of intergalactic travel - stills from Warp Speed Travelling 
 Wallenborg är född 1979 och ursprunglingen från Södertälje. Utbildad på konstfack 2001-06. Fick Drougge/Kern stipendiet för unga kulturutövare från Södertälje 05. Han har gjort en av utsmyckningarna (teckning) i Södertälje stadshus. Här visar han teckningar baserade på stillbilder av intergalaktiska rymdresor från Sci-fi filmer. + nr 3 av fanzine Sci-fi is for real.  
     Jerry Linder projekt MellanMjölkSafari ...  
 Linder är född 1943 i Södertälje och har ett förflutet som mätningstekniker. Han är autodidakt och egensinnig. Han vill visa ett landskap med en rik kulturhistoria, ett kulturarv... och gör det så att verkligheten och fantasin flyter ihop. 
 
14 – 22 maj Jubileumsutställning 20 år Vårdinge by folkhögskola 
 
6 - 28 sep   Contemporary Art from Japan part II 
                       "Eleven invited Japanese Artists”

-Galleri Kretsen och Saltskog Gård" 
Susumu Horie, Shigeru Idei, Hitomi Iwano, Yukiko Kitagawa, Akiko Kondo, Shogo Miyasaka, Taeko Nishi, Shizuko Ono, Shungo Shimizu, Taeko Ukon, Toshiko Watanabe. 
 
2010 visades en utställning i Södertälje Konsthall som presenterade Japansk nutidskonst. 2012 visade konstnärer från Södertälje Konstnärskrets sin konst i Japan. Ambitionen är att konstutbytet mellan Södertälje och Japan skall bli en tradition vartannat år. I år visas japansk konst på Konsthallen, Galleri Kretsen och Saltskog gård. På Saltskog gård och Galleri Kretsen visas de 11 Japanska konstnärer som i Japan arbetar med projektet i gruppen EAJAS. Deras hemsida Eajas.com 
bilder från utställningen och vernissagefesten med japanska gäster 
           På Södertälje konsthall visas ett jurybedömt urval av Japanska konstnärer. 
  
11 okt – 2 nov  Minnesutställning Titti Åhs 1922-2014 
 Titti Åhs var en av konstnärerna på Saltskog gård och därtill en av Södertälje Konstnärkrets gamla trotjänare.  
Inger “Titti” Åhs  var född i mars 1922 i Klosterstad i S:t Per Socken utanför Vadstena. Hennes föräldrar var jordbrukare. Modern såg tidigt Tittis begåvning och uppmuntrade henne att satsa på den osäkra men ack så lockande konstnärsbanan. Efter den vanliga skolgången sökte Titti till den då nystartade konstskolan i Göteborg som leddes av den danske konstnären och motståndsmännen Börje Hovedskous. Skolan höll till i Gamla Haga och var då en traditionell målarskola i klassisk bemärkelse. För Tittis del varade hennes utbildning i 5 år och därefter reste hon till Paris för fortsatta studier vid Grande Yominers målarskola. Även om 50-talets Paris inte kan jämföras med 20-talets, särskilt inte vad gäller pengarnas värde, DSC_0009_editedanar man att Titti hade roligt i Paris. Nödvändigheten gjorde ändå att hon återvände till Sverige och till sin gamla skola i Gamla Haga där hon fick anställning som extralärare och en sorts allt-i-allo. Och det trivdes hon mycket bra med. Hon berättar att hon framför allt minns kaffestunderna med de andra lärarna som hon fann kunniga men framför allt väldigt trevliga. Efter en tid i Gamla Stan i Stockholm kom hon till Södertälje där hon engagerade sig som lärare i teckning och måleri på Gamla Flickskolan. 
Titti ägnade sig i sitt skapande åt flera olika genre som måleri, teckning, textil och grafik. Utställningarna var många allt ifrån den första som hölls i Rådhuset i Hemstaden Vadstena till den sista, i Färilla konsthall 2009. 
Ursprunglig text Peder Edström något bearbetad 
 
15 - 30 nov Ung Salong (15 -25 år)
I år blir det nittonde året i följd som vi ger unga mellan 15 och 25 år möjlighet att visa upp sig med en utstälning på Saltskog Gård.