Utställningar 2017 
11 feb – 05 mars   Saltskog gårds Salong.  
Konstnärerna som har ateljé på gården ställer ut.  
Information om byggnaderna på C F Liljevalchs gård.  
11 feb Buss på konsten
18 mars –  09 april
SUMMER OF LOVE  
Samlingsutställning.
NYTT KAPITEL II  
delar ur en nordisk utställning med Artist Books 
 
I utställningen ”Summer of Love”  kan vi se verk av konstnärer som fått frågan ”Vad gjorde du 1967”.  Verk av Lenny Clarhäll, Lars Bjursell, Pia Jämtvall, Jim Axén, Cristina Åbrink, Olof Sandahl, Lars Isacson ... inlånade verk av Channa Bankier, Palle Nielsen, Martin Lamm, P G Thelander, Nils G Stenqvist, Kimmo Kaivanto ... och nutida musik videos med The Person (Micke Norstedt) som har influenser från tiden. 
Ett nytt
Summer of Love kan behövas i dessa tider av hat-sajter och främlingsfientlighet. Det var 50 år sedan den beryktade sommaren med hippies, flower power, love & peace och psykedelia skedde med sitt centrum i San Francisco. Det var en tid med stora omvälvningar. Beatles gav ut sin banbrytande skiva ”Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band ” i början av sommaren. Konst blandades med populärkultur. Omslaget till Beatles LP var gjort av konstnärerna Peter Blake och Jann Haworth . Ett annat omtalat skivomslag från samma år var ”the Velvet Underground & Nico” utfört av Andy Warhol. Det var en kreativ tid. Beatles hade fått banden att inse att man kunde skriva sin egen musik och Bob Dylan att texter kunde ha betydelse.  
Det var en tid av protester bl.a. mot Vietnamkriget. Fredsrörelsen var stark. Beatles hade inskrivit i sitt kontrakt att de vägrade spela för en segregerad publik under sina första år i USA. Nu hade de slutat ge livekonserter men kunde ses i den första globala TV-satellitsändningen i slutet av Juni 67 med sången ”All you need is love”.  
I Sverige hade året börjat riksutställningars stora projekt med multikonst  av 100 konstnärer. En utställning som visades på 100 platser.


Nytt Kapitel med artists books visades i höstas i Köpenhamn. Det var en utställning med konstnärer från Sverige, Danmark och Norge. Nu kan vi på Saltskog gård visa den svenska delen och en del av den danska. Deltagande konstnärer är Amanda Cardell, Anna Sandell, Annika Olsson Peréz, Cristina Åbrink, Eric Matteoni, Eva-Mia Sjölin, Göran Pettersson, Jim Axén, Kerstin Svanberg, Lisa Wallert, Max Green Ekelin, Mia Jarnsjö, Niklas Wallenborg, Olle Qvennerstedt, Olof Näslund, Olof Sandahl, Rolando Peréz och från Danmark; Hjördis Haack, Nina Maria Kleivan och Jesper Palm..
Eva-Mia Sjölin  arrangerade den svenska delen.
10 – 21 maj 
Vårutställning
av elever på Vårdinge by folkhögskola.

Vernissage den 10/5 klockan 18:00-20:00   
Utställningen är öppen alla dagar 12-16 
 Vernissagefoton Raul Fernandez
 Årets elevutställning med det bästa urvalet ifrån skolans olika utbildningar. Trähantverk, Keramik, Måleri, Skulpturer, Akvarell, Grafik, Silversmide, Järnsmide och Textil bild. Välkomna att se nästa generations konsthantverkare och konstnärer i möte med olika material.

Vernissagen invigs av kulturchef Staffan Jonsson 
Gränslös Grafikfestival: 25 augusti – 23 september 2017 
Ett samarbete mellan Södertälje konsthall, Grafikens Hus, Södertälje Konstnärskrets och Saltskog Gård 
Gränslös Grafikfestival invigdes i samband med Södertäljefestivalen, med öppning i Södertälje Konsthall kl. 12-13, konstnärssamtal och en öppen workshop mitt i stan. Verken som producerades under projektet presenterades i Södertälje Konsthall tillsammans med verk av Knut Stahle
Medverkande konstnärer: Hans Asplund, Mats Blomqvist, Shabnam Faraee, Soud Habbi, Ritva Hansson, Rami Khoury, Fia Kvissberg, Jan Manker, Ulrika Moberg, Göran Pettersson, Maud Probst, Olof Sandahl, Vartanoush Sarkis, Nidal Sawas och Knut Stahle. 
Curatorer: Ulrika Flink och Sarah Guarino Florén

 lör 02 sep – ons 27 sep: (obs förlängd)
NY och DÅ - Samlingsutställning 
18 konstnärer, som har varit med ett tag, visar något verk från början av sin verksamhet och något nytt som visar vad de gör idag.  Det tidigaste verket är från tidigt 1950-tal och det senaste från sommaren 2017 ... mer än 60 år av konst! Liv fyllda av konst!
LT:s kulturpristagare Britta Penje är en av konstnärerna ...  Övriga är Hanna Al-Haek, Jim Axén, Lars Bjursell, Gudrun Engström, Göte Franson, Lars Isacson, Bergliot Kvarnare, Kira Malmsten, Jan Manker, Kerstin Manker, Erik Matteoni, Liv Margolius, Rolando Perez, Olof Sandahl, Eva-Mia Sjölin, Kerstin Svanberg och Cristina Åbrink.
lör 14 okt – sön  29 okt:
Ung Salong. 15-25 år
Öppen utställning för alla mellan 15 till 25 år. Lämna in 1 – 5 verk i valfri teknik. 
Inlämning sön 8 kl 16-18 och mån 9 okt kl 12-16.
med Tomas Sundstrand, Amanda Nilsson, Adam Rundström,  Nina Alzuhn, Jennifer Falk, Allan Ryblad och Daniel Jaensson. 
+ En liten uställning om Gårdens historia 
+ Valda verk ur Saltskog gårds konstsamling

lör 2 dec – ons 13 dec:
JULSALONG
 med konst (lite hantverk) i hall och stora salen av gårdens konstnärer med gäster.
I matsalen visas Julfirande som på C F Liljevalchs (och Elsa Beskows tid).  
Samtidigt en trappa upp kan vi se bilder av Lars Bjursell, som i dagarna firar att han funnits i jordelivet ett bra tag, i en utställning han kallar SÅ KAN DET VARA”. På 60-talet gick han på konstfack. Sedan dess har mycket hänt bl.a startade han på 90-talet tillsammans med Ivar Heckscher konstskolan Elias Mickelsson som senare blev en del av Vårdinge by.  
Utställningar 2015-2016 
 2015 


7 feb – 1 mar Martin Lidström 90 år retrospektiv - målningar,
Martin Lidström är född i Kalix och fick sin konstnärliga utbildning på Pernby och Gerlesborgskolan i början av 50-talet. 
Han har ett långt förflutet i Södertäljes konstliv. Han var under många år en uppskattad ordförande i Södertälje konstnärkrets, där han gick med 1957 - året efter att föreningen bildades. 
1957 hade han ockå sin debututställning hos Södertälje konstförening. 
1986 gjorde han tillsammans med Hans Polmar en stor utställning i Södertälje konsthall. 

11 apr – 3 maj Stiftelsen Saltskog gård 30 år.. 
En utställning om C F Liljevalch och hans hem Saltskog gård ... historien fram till idag ... och konst från Zorn till husets konstnärer.... 
Saltskog 30 år text pdf 
Vernissage den11 april kl 12-16 Invigning kl 13.00 
Lennart Andersson, fd ordförande i Stiftelsen, med ett förflutet som riksdagsman och kommunfullmäktiges ordfärande, berättar om Stiftelsens tillblivelse. 

13 - 24 maj Vårdinge by folkhögskola - elevutställning 
Vernissage ons 13 maj kl: 18-20, öppet 12-16 alla dagar under utställningen. 
 
29 aug - 20 sep Sofia Wahl målningar, broderi. Anna Engver målningar 
Det är 2 konstnärer från olika generationer som möts. De har en del gemensamt. Båda har varit (eller är) elever på Konsthögskolan. Det är deras första möte. 
      För Anna Engver, som är född i Södertälje 1990, är Saltskog gård en magisk plats. Hon var på gården första gången 2004 på sin farbrors 50-årsfest. Då visade en konstnär sin atelje för henne. Hon blev fascinerad ... 
Nu går hon 3:dje året på Mejan - Kungliga konsthögskolan. 
Det är självklart att när hon debuterar i Södertälje så ska det ske på Saltskog gård. 
       Sofia Wahl är född 1958 i Stockholm och gick ut Konsthögskolan 1987. 
De här är första gången hon visar sin konst i Södertälje 
När Sofia Wahl ställde ut 2010 på Galleri Öst, Konstakademin skrev Jessica Kempe: "Kanske handlar Sofia Wahls bilder om att sy ihop livet. Med nål, tråd och garner, med penslar, tyger, tempera- och oljefärg. Hennes arbeten tvingar mig till svartlistade adjektiv och uppradningar. Tillsammans bildar Sofia Wahls arbeten en tillvarons arkitektur där kaos och källarplan, underordningar och övervåningar, vindsrum och visioner, kropp och kläder, hus och landskap, rätsidor och avigsidor, måleri och textil får rymmas i samma bildrum - tillsammans med historien, förebilderna och framtiden."" 
  
3-25 okt Arkeologi
installation målning foto objekt broderi mm 
Jim Axén, Amanda Cardell, Leif Claesson, Nils Bertil Malmberg, Eric Matteoni, Susanne Modin, Sture Söberg, Cristina Åbrink. 
Arkeologi var från början läran om människans fornhistoria innan det fanns skriftspråk. Idag handlar det om att förstå människan och hennes kultur från äldsta tid ända fram till idag genom de spår som hon lämnat. Att se det som inte uppenbart och tolka omvärlden ur ett långtidsperspektiv. 
Konstnärer är bra på att se det som inte är uppenbart. De behövs nu när verkligheten omvandlas i allt snabbare takt, när sanningar bryts och byts och historien ständigt skrivs om. 
  
7-22 nov Ung Salong (15 -25 år) 
I år blir det tjugonde året i följd som vi ger unga mellan 15 och 25 år möjlighet att visa sin konst. Dessutom visar elver från kulturskolan sin konst. 
 
 2016 

6 - 28 feb ULF INGWALL 1947-2015 Minnesutställning 
Målningar och teckningar från 1960-talet fram till hans sista verk Konstnären och musikern Ulf Ingwall har avlidit. Under ca 20 år hade han sin ateljé på Saltskog gård. 
Han var född 1947 i Södertälje. Det är få som har den mångsidiga kulturella bakgrunden som Ulf hade.  Han började spela fiol vid sex års ålder i den kommunala musikskolan. Han fick en dekoratörsutbildning på Domus i Södertälje 1963-67. Kanske på inrådan av Keh Haber, hans teckningslärare, som gav honom mer än högsta betyg. 
1967 började han studera konst på Grundskolan för konstnärlig utbildning med bl a Kjartan Slettemark som lärare och därefter, 69-74, följde Konsthögskolan med lärare som Evert Lundquist och Rune Jansson. 
Under den perioden studerade han även violinspel för prof. Charles Barkel, harmonilära och musikteori för kompositören Hans Eklund och var vid Stockholms musikped. inst., 1972-76, bl.a. för Ole Hjorth och Madeleine Uggla.affisch pdf 
1972 mottog han Södertälje Kommuns kulturpris. Då hade Södertälje rykte om sig att vara en av de främsta kulturstäderna i riket och Hasior gjorde sina omtalade skulpturer vid kanalen. Ulf bildade stråkkvartetten Hasiorkvartetten efter namnsförslag från konsthallschefen Per Drougge. Hasiorkvartetten fortsatte att musicera i 30 år. 
Per Drougge bjöd in Ulf att ha sin första separatutställning i konsthallen 1974 samtidigt som en utställning med Unga Norrmän pågick. Sista gången han ställde ut var på Saltskog gård 2013. 
Ulf har även spelat i Södertäljeoperan sedan starten 1981, i S-tälje orkesterförening sedan1962 och varit konsertmästare i St:a Ragnhilds kammarorkester i ett 10-tal år. Han har 1973-2010 verkat som violinpedagog, ensemblelärare och eurytmimusiker på Rudolf-Steinerseminariets eurytmiskola i Järna. 1988 fick han Eklövet, Länstidningens kulturpris. 
För drygt en vecka sedan pratade jag med Ulf om både historia och framtid. Nu har han gått ur tiden.  För hastigt. 
Saltskog gård i slutet av September 2015 
Göran Pettersson  

6 mars  16-19  Kulturhelg - konst, musik och poesi. 
Konstutställning: Samira Ilia, Yacob Jokhadar. Poesi: Susanne Söderling, Sabri Yousef, Joseph Kasten. Sång och musik: Guilda Anka, Rana Torany 
arr Emigranternas hjälpfond 
 
2 – 24 apr  VÅR (egen) SALONG
Liljevalchs konsthall i Stockholm fyller 100 år 2016. Det uppmärksammar vi i donatorn Carl Fredrik Liljevalchs hem Saltskog gård i Södertälje. Husets konstnärer ställer ut med inbjudna gäster: 
Klara Espmark, Britta Penje, Cristina Åbrink, Göran Pettersson, Annika Lindfors, Anna Espmark, Eva Lundbäck, Gustav Edvall, Daniel Zalewski, Eleonor Ryding Thunholm, Ingela Penje, Eva Mia Sjölin, Hjördis Haack, Anna Engver, Gudrun Engström, Rolando Perez, Annika Olsson Perez, Eric Matteoni, Karin Magnusson, Hanna Al-Haek, Olof Näslund, Berit Karlsson, Pia Enbom, Maria Sandström och AnnSofi Pettersson. 
 
Kommunstyrelsens ordförande Boel Godner invigde utställningen. 

18 - 29 maj VÅRDINGE BY elevutställning
 Det har blivit en tradition att Vårdinge fyller ut salarna på Saltskog gård med måleri, skulptur, keramik i alla dess former, möbler och annat i trä... 

3 sep - 28 sep
Kretsen 60 år - en historia. 
Konst av tidigare medlemmar från Södertälje Konstnärskrets. 
För att hylla att Södertälje konstnärskrets fyller 60 år i år inleds hösten med konst av de kvinnor och män som utgör kretsens historia; Torsten Thunberg, Stig Thiderman, Hans Polmar, Asta Bäckman, Sven H Johansson, Titti Åhs, Helga Henschen... 

19 okt – 9 nov Curt Hage – minnesutställning
Curt Hage 1937-2013 var utbildad möbelsnickare med gesällbrev. Han var konstintresserad från unga år. Men det var hans karriär som lovande fotbollsspelare som tog honom och hans fru Birgitta till Södertälje 1960. Förutom Södertälje var det två Stockholmslag som försökte värva honom. Det unga paret valde det lag som kunde ordna en bostad! För att försörja sin familj med snart 3 barn arbetade Curt som snickare på Södertälje sjukhus.  
Jag träffade honom första gången i slutet av 80-talet vid ett konstkonsultuppdrag åt Landstinget.  
Då arbetade han med  fastighetsförvaltning  och hade kännedom om all konst på Södertälje sjukhus.  
Det visade sig att han höll på med konst också och han inte var oäven. Men det var inte många gånger han ställde ut under sin livstid. En jurybedömd Sörmlandssalong i Södertälje konsthall och 10 år senare en separatutställning hos Konstföreningen i gamla rådhuset i Södertälje var de viktigaste. 
Vi pratade ofta om konst när jag träffade honom nere på Stan och jag var med till hans ateljérum i radhuset någon gång. 
Birgitta ringde mig för ett par år sedan och berättade att Curt gått bort och undrade om det inte gick att göra en utställning med hans efterlämnade verk.  
Nu visar vi hans hantverksskickliga, underfundiga och oftast abstrakta konst i konstruktiv anda.

19 – 30 nov Ung salong 15-25 år                   
21 år i rad! Den första Ung Salong ägde rum 1995. Utan propåer från kommunen att vi skulle prioritera barn och ungdom satte vi igång på Saltskog gård. Jag såg ett behov för dom som satt hemma på kammaren att få en möjlighet att visa vad de gör. Bildkonst är en kulturform som oftast görs i avskildhet. Vad fanns det för utställningsmöjligheter för ungdomar då? Knappast något. Det här var innan Nova i Luna hade satt igång sin verksamhet. Idag finns det fler möjligheter att visa upp sig men vår salong fyller fortfarande ett behov. Det är många som ställt ut på Ung Salong under årens lopp och några är numera med i Södertälje konstnärskrets.